26 października 2020
Pękające naczynka – przyczyny, domowe sposoby, jak wzmocnić?
Masz problem z pękającymi naczynkami? Sprawdź czy w Twojej codziennej diecie znajdują się wszystkie substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego skóry. Dowiedz się co warto jeść, a czego należy bezwzględnie unikać!
Dlaczego naczynka pękają?
Ten problem może dotknąć każdego niezależnie od wieku. To niechciane zjawisko pojawia się nie tylko na twarzy. Obserwujemy je też na nogach, szczególnie udach i rękach.
Jakie są przyczyny popękanych naczyń?
- geny – istnieje większe prawdopodobieństwo pękania naczyń u Ciebie jeżeli w Twojej rodzinie jest skłonność do pękających naczynek. Najprawdopodobniej przyczyną są słabe naczynia krwionośne,
- styl życia i model pracy – Nieestetycznie wyglądające pajączki na udach, podudziach i w okolicach podkolanowych powstają na skutek zaburzeń prawidłowego krążenia krwi w układzie żylnym dolnych kończyn. Pojawiają się najczęściej u osób wykazujących małą aktywność fizyczną. Ryzyko pękania naczynek zwiększa też długotrwałe przebywanie w stojącej lub siedzącej pozycji.
- zmiany ciśnienia – nagłe, gwałtowne zmiany ciśnienia mogą prowadzić do pojawienia się niewielkich pękniętych naczynek,
- pogoda – gwałtowne zmiany temperatury wpływają na krążenie powodując zaczerwienienie skóry twarzy – co może doprowadzić do pęknięcia naczynek i powstawania pajączków,
- opalanie – uszkodzenia skóry spowodowane słońcem mogą powiększyć naczynia krwionośne, przez co bardziej się uwidaczniają,
- ciąża – zmiany hormonalne zachodzące w organizmie ciężarnej również mogą powodować pękanie naczynek. Pajączki powstałe w wyniku ciąży często znikają po porodzie,
- ekspozycja na inne czynniki środowiska – np. chemikalia czy zanieczyszczenia środowiska mogą działać niszcząco na skórę i powodować, że naczynka krwionośne są bardziej widoczne,
- leki rozszerzające naczynia krwionośne,
- trądzik różowaty – bardzo często ta przewlekła choroba skóry powoduje zaczerwienienie twarzy. Ludzie zmagający się z trądzikiem różowatym często doświadczają pajączków,
- alkohol – powoduje tymczasowe rozszerzanie naczyń krwionośnych. Częste spożycie może prowadzić do długotrwałego zaczerwienienia oraz pęknięcia naczyń,
- niektóre choroby.
Domowe sposoby na pękające naczynka na nogach
- stosuj hipoalergiczne kosmetyki,
- stosuj kremy z filtrem,
- wybieraj kosmetyki z roślinnymi ekstraktami. Najczęściej są to wyciągi z arniki, oczaru, winogron, nostrzyka czy miłorzębu,
- stosuj zabiegi na popękane naczynka tj. masaże twarzy z użyciem odpowiednich kremów i olejków, zabiegi łagodzące na twarz przy użyciu specjalnych ampułek i maseczek, drenaż limfatyczny, jonoforeza, galwanizacja.
Co jeść, żeby wzmocnić naczynka?
Na kondycję układu krwionośnego skóry ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest dieta, która powinna zawierać substancje wzmacniające i uszczelniające naczynka. Sprawdź co warto jeść, żeby ograniczyć problem pękania naczynek.
Witaminy na pękające naczynka
Ważnym elementem diety dla cery naczyniowej są witaminy, które dodatkowo oferują skórze wiele innych, cennych działań:
- witamina C – zwiększa mechaniczną odporność naczyń włosowatych, dzięki czemu zapobiega ich nadmiernemu rozszerzaniu i pękaniu, dodatkowo witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, jest więc niezbędna dla utrzymania młodego wyglądu skóry,
- witamina K – również wzmacnia delikatne naczynka krwionośne, a także ogranicza problem czerwienienia się skóry,
- witamina E – jest świetnym antyoksydantem, chroni delikatne naczynka przed uszkodzeniami, dodatkowo zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry i ogranicza ryzyko powstawania podrażnień,
- witamina PP – zmniejsza problem nadmiernej reaktywności skórnego układu krążenia, redukuje stany zapalne i poprawia nawilżenie naskórka.
Najzdrowiej jest dostarczać organizmowi witamin z naturalnych źródeł. Suplementacja powinna być drugim wyborem, w sytuacji, w której z jakichś powodów nie możemy dostarczać cennych składników w codziennej diecie.
Najlepsze źródła witamin
WITAMINA C: papryka, pomidory, jarmuż, brukselka, brokuły, kapusta, cytrusy, czarne porzeczki, kiwi, truskawki.
WITAMINA K: jogurty, sery, szpinak, kapusta, sałata, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, brokuły.
WITAMINA E: oleje roślinne, ryby, migdały, orzechy, nasiona słonecznika, papryka, kapusta, pietruszka, pomidor, szpinak.
WITAMINA PP: wątróbka, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne, produkty zbożowe pełnoziarniste, drożdże, rośliny strączkowe, orzechy, suszone owoce.
Minerały
Osoby, które mają problem z czerwienieniem skóry i pękaniem naczynek w swojej diecie powinny uwzględnić również obecność najważniejszych minerałów:
- selen – chroni naczynka przed uszkodzeniami, np. w wyniku działania promieni słonecznych, znajdziemy go np. w rybach, jajach i kaszy gryczanej,
- miedź – pomaga regenerować uszkodzone naczynka, a dodatkowo ma świetne właściwości przeciwzmarszczkowe i przeciwutleniające, dobrym źródłem miedzi są: nasiona słonecznika, dyni, orzechy laskowe, migdały, kakao, pietruszka i biała fasola,
- cynk – wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i ogranicza postawanie stanów zapalnych, znajdziemy go m.in. w ostrygach, mięsie, jajach, nasionach dyni i słonecznika oraz otrębach pszennych.
Inne ważne składniki
Jeśli od dawna zmagasz się z rumieniem i pękającymi naczynkami rozważ również uzupełnienie swojej codziennej diety następującymi składnikami:
- flawonoidy – redukują rumień, wzmacniają naczynia, mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiegają uszkodzeniom naczynek pod wpływem niekorzystnych czynników zewnętrznych, znajdziemy je w czarnym bzie, ciemnych winogronach, czerwonej cebuli, borówkach, aronii, truskawkach, czerwonej papryce, czarnych porzeczkach, jabłkach, czerwonej fasoli, kapuście, selerze i cytrusach,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – regenerują skórę i naczynia krwionośne, mają działanie ochronne i wzmacniające, zwiększają przyswajanie witamin, znajdziemy je w rybach, orzechach i olejach roślinnych,
- probiotyki – coraz więcej badań wskazuje na istotną rolę probiotyków w powstawaniu różnych problemów skórnych, udowodniono, że probiotyki korzystnie wpływają na stan skóry osób, które cierpią na trądzik różowaty – jeśli masz duże problemy z układem naczyniowym, jedz dużo nabiału i kiszonek, które dostarczą Ci cennych dla całego organizmu, naturalnych probiotyków.
Dietę „przeciwpajączkową” warto uzupełnić piciem sporej ilości wody i naturalnych, niesłodzonych soków. Takie napoje mają świetne właściwości nawadniające i orzeźwiające, co dla osób z cerą naczynkową będzie szczególnie cenne w ciepłe, letnie miesiące.
Czego bezwzględnie unikać przy problemach naczyniowych?
Szkodliwe dla skóry ze skłonnością do pękania naczynek są wszystkie produkty, które doprowadzają do rozgrzania skóry i nadmiernego rozszerzania naczyń. Zaliczamy do nich przede wszystkim gorące potrawy i napoje, np. zupy, herbata. Im więcej ciepła dostarczymy do organizmu, tym bardziej wzrośnie temperatura skóry, a to jak wiemy, przy problemach naczyniowych jest zdecydowanie przeciwwskazane. Podobny efekt wywołują ostre przyprawy, takie jak: chili, pieprz czy kurkuma. Stosowane w nadmiarze mogą nasilać problem powstawania pajączków.
Osoby z cerą skłonną do czerwienienia i powstawania zmian naczyniowych powinny unikać wszelkich używek, takich jak: alkohol, nikotyna czy duże ilości kawy.