
21 maja 2018
Dieta, która odmładza skórę!
Co należy jeść, aby jak najdłużej utrzymać skórę w dobrej formie? Jakie są kluczowe elementy skutecznej diety przeciwzmarszczkowej? Sprawdź, co powinno się znaleźć w Twoim jadłospisie!
Woda
Woda jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych. Odwodniona skóra jest znacznie bardziej podatna na uszkodzenia i szybciej się starzeje. Aby utrzymać skórę w świetnej kondycji, warto przyjmować ok. 2,5 litrów wody dziennie. Im więcej czystej wody, tym lepiej – należy ograniczać słodzone soki, napoje, kawę i czarną herbatę. Te płyny nie sprzyjają młodemu wyglądowi cery. Dobrze jest również nawilżać skórę od zewnątrz przy pomocy kremów i balsamów nawilżających.
Fitoestrogeny
Za młody i zdrowy wygląd skóry odpowiadają między innymi estrogeny – żeńskie hormony płciowe. Jeśli produkcja estrogenów jest na wysokim poziomie, skóra jest jędrna, elastyczna, sprężysta i odporna na uszkodzenia. Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość tych hormonów, co jest jednym z czynników nasilających proces pojawiania się zmarszczek.
Najbardziej widoczne zmiany w kondycji skóry obserwujemy po okresie menopauzy, kiedy żeńskie hormony płciowe tracą na znaczeniu. Bywa, że kondycja skóry pogarsza się widocznie zaledwie w ciągu kilku lat. Fitoestrogeny, czyli hormony pozyskiwane z roślin, niejako „naśladują” działanie prawdziwych hormonów. Znajdziemy je w kremach, ale również w żywności. Między innymi właśnie dlatego w okresie menopauzy zaleca się jedzenie soi czy kapusty. W których produktach znajdziemy fitoestrogeny? Są to między innymi:
- soja,
- brokuły,
- kapusta,
- marchew,
- ciecierzyca,
- sorgo,
- kukurydza,
- słonecznik,
- siemię lniane.
Witamina C
Kolejnym ważnym z punktu widzenia diety odmładzającej składnikiem jest witamina C. Do prawidłowej syntezy kolagenu niezbędne są spore ilości tej witaminy. Warto dodać, że nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem, dlatego produkty bogate w tę witaminę należy przyjmować regularnie, przez cały rok.
Najwięcej witaminy C znajdziemy w:
- papryce,
- pomarańczy,
- papai,
- jarmużu,
- brukselce,
- brokułach,
- czarnych porzeczkach,
- kiwi,
- truskawkach
- kapuście,
- mango,
- cytrusach,
- pomidorach.
Białka
Głównym materiałem budulcowym struktur odpowiadających za jędrność, elastyczność i młody wygląd skóry są białka. Jeśli w naszej diecie jest za mało białka, skóra nie może się prawidłowo regenerować i znacznie szybciej pojawiają się na niej zmarszczki. Dieta bogata w dobre źródła białka jest niezbędnym elementem profilaktyki przeciwzmarszczkowej.
Dobre źródła białka to przede wszystkim:
- mięso,
- ryby.
Kolagen
Kolagen również jest białkiem, ale warto poświęcić mu więcej miejsca. Dlaczego? To właśnie kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Tworzy włókna stanowiące rusztowanie skóry właściwej – najważniejszej z punktu widzenia profilaktyki anti-aging warstwy skóry. Jeśli brakuje kolagenu, skóra traci swoją naturalną podporę i zaczyna się „zapadać”, co jest widoczne właśnie w postaci zmarszczek.
Oczywiście nie ma mowy o tym, że kolagen z pożywienia powędruje wprost do naszej skóry. Trzeba jednak wiedzieć, że białka złożone są z rozmaitych aminokwasów. Jeśli dostarczymy organizmowi dokładnie tych aminokwasów, których są niezbędne do syntezy kolagenu, jest większa szansa na rzeczywiste przyspieszenie naturalnych procesów odnowy i regeneracji.
Źródła kolagenu to:
- galaretki,
- golonki,
- podroby,
- salceson.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są jednym z elementów bariery ochronnej skóry. Zapobiegają między innymi utracie wilgoci, a wiemy już, że odwodnienie skóry jest jednym z kluczowych czynników nasilających proces przedwczesnego powstawania zmarszczek. Niedobory NNKT sprawiają, że skóra staje się sucha, wiotka, jest bardziej narażona na podrażnienia, uszkodzenia i infekcje.
Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie znalazły się produkty będące źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, np.:
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- siemię lniane
- oleje roślinne,
- soja,
- nasiona kukurydzy,
- tofu,
- zielonolistne warzywa,
- awokado,
- tłuste ryby morskie (np. makrela, śledzie, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk),
- algi.
Antyoksydanty
Ostatnim, ale wcale nie najmniej ważnym elementem diety przeciwzmarszczkowej są antyoksydanty, czyli składniki, które chronią skórę przed działaniem różnych szkodliwych czynników, takich jak: zanieczyszczenia, promieniowanie UV, używki, stres itd. Antyoksydanty wspomagają regenerację skóry i zapobiegają powstawaniu uszkodzeń, które kumulując się, przyspieszają starzenie całego organizmu.
Najlepsze źródła wartościowych dla skóry antyoksydantów to:
- nasiona chia,
- kakao,
- gorzka czekolada,
- ryby,
- zielona herbata,
- jagody, jagody goji i acai,
- czerwone wino,
- buraki,
- pomidory,
- szpinak,
- aronia,
- borówki.
O czym jeszcze warto pamiętać? Między innymi o:
- koenzymie Q10, który opóźnia proces starzenia się skóry – zawierają go kiełki pszenicy, ryby i rośliny strączkowe,
- miedzi – znajdziemy ją w ziarnach słonecznika i płatkach owsianych,
- siarce – dobrym źródłem są jaja i mięso.
Nietrudno zauważyć, że za młody wygląd skóry odpowiada wiele różnych składników diety. Warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli planujemy np. intensywne odchudzanie. Restrykcyjne diety, które zakładają wyłączenie z posiłków dużej ilości niezbędnych składników odżywczych, nie są zdrowe ani dla skóry, ani dla całego naszego organizmu. Tylko zróżnicowana, zdrowa dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze zapewni nam zdrowy i młody wygląd na długie lata!