Dieta, która odmładza skórę!

Co należy jeść, aby jak najdłużej utrzymać skórę w dobrej formie? Jakie są kluczowe elementy skutecznej diety przeciwzmarszczkowej? Sprawdź, co powinno się znaleźć w Twoim jadłospisie!

Woda

Woda jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych. Odwodniona skóra jest znacznie bardziej podatna na uszkodzenia i szybciej się starzeje. Aby utrzymać skórę w świetnej kondycji, warto przyjmować ok. 2,5 litrów wody dziennie. Im więcej czystej wody, tym lepiej – należy ograniczać słodzone soki, napoje, kawę i czarną herbatę. Te płyny nie sprzyjają młodemu wyglądowi cery. Dobrze jest również nawilżać skórę od zewnątrz przy pomocy kremów i balsamów nawilżających.

Fitoestrogeny

Za młody i zdrowy wygląd skóry odpowiadają między innymi estrogeny – żeńskie hormony płciowe. Jeśli produkcja estrogenów jest na wysokim poziomie, skóra jest jędrna, elastyczna, sprężysta i odporna na uszkodzenia. Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość tych hormonów, co jest jednym z czynników nasilających proces pojawiania się zmarszczek.

Najbardziej widoczne zmiany w kondycji skóry obserwujemy po okresie menopauzy, kiedy żeńskie hormony płciowe tracą na znaczeniu. Bywa, że kondycja skóry pogarsza się widocznie zaledwie w ciągu kilku lat. Fitoestrogeny, czyli hormony pozyskiwane z roślin, niejako „naśladują” działanie prawdziwych hormonów. Znajdziemy je w kremach, ale również w żywności. Między innymi właśnie dlatego w okresie menopauzy zaleca się jedzenie soi czy kapusty. W których produktach znajdziemy fitoestrogeny? Są to między innymi:

  • soja,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • marchew,
  • ciecierzyca,
  • sorgo,
  • kukurydza,
  • słonecznik,
  • siemię lniane.

Witamina C

Kolejnym ważnym z punktu widzenia diety odmładzającej składnikiem jest witamina C. Do prawidłowej syntezy kolagenu niezbędne są spore ilości tej witaminy. Warto dodać, że nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem, dlatego produkty bogate w tę witaminę należy przyjmować regularnie, przez cały rok.

dieta która odmładza skórę

Najwięcej witaminy C znajdziemy w:

  • papryce,
  • pomarańczy,
  • papai,
  • jarmużu,
  • brukselce,
  • brokułach,
  • czarnych porzeczkach,
  • kiwi,
  • truskawkach
  • kapuście,
  • mango,
  • cytrusach,
  • pomidorach.

Białka

Głównym materiałem budulcowym struktur odpowiadających za jędrność, elastyczność i młody wygląd skóry są białka. Jeśli w naszej diecie jest za mało białka, skóra nie może się prawidłowo regenerować i znacznie szybciej pojawiają się na niej zmarszczki. Dieta bogata w dobre źródła białka jest niezbędnym elementem profilaktyki przeciwzmarszczkowej.

Dobre źródła białka to przede wszystkim:

  • mięso,
  • ryby.

Kolagen

Kolagen również jest białkiem, ale warto poświęcić mu więcej miejsca. Dlaczego? To właśnie kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Tworzy włókna stanowiące rusztowanie skóry właściwej – najważniejszej z punktu widzenia profilaktyki anti-aging warstwy skóry. Jeśli brakuje kolagenu, skóra traci swoją naturalną podporę i zaczyna się „zapadać”, co jest widoczne właśnie w postaci zmarszczek.

Oczywiście nie ma mowy o tym, że kolagen z pożywienia powędruje wprost do naszej skóry. Trzeba jednak wiedzieć, że białka złożone są z rozmaitych aminokwasów. Jeśli dostarczymy organizmowi dokładnie tych aminokwasów, których są niezbędne do syntezy kolagenu, jest większa szansa na rzeczywiste przyspieszenie naturalnych procesów odnowy i regeneracji.

Źródła kolagenu to:

  • galaretki,
  • golonki,
  • podroby,
  • salceson.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są jednym z elementów bariery ochronnej skóry. Zapobiegają między innymi utracie wilgoci, a wiemy już, że odwodnienie skóry jest jednym z kluczowych czynników nasilających proces przedwczesnego powstawania zmarszczek. Niedobory NNKT sprawiają, że skóra staje się sucha, wiotka, jest bardziej narażona na podrażnienia, uszkodzenia i infekcje.

Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie znalazły się produkty będące źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, np.:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • siemię lniane
  • oleje roślinne,
  • soja,
  • nasiona kukurydzy,
  • tofu,
  • zielonolistne warzywa,
  • awokado,
  • tłuste ryby morskie (np. makrela, śledzie, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk),
  • algi.

Antyoksydanty

Ostatnim, ale wcale nie najmniej ważnym elementem diety przeciwzmarszczkowej są antyoksydanty, czyli składniki, które chronią skórę przed działaniem różnych szkodliwych czynników, takich jak: zanieczyszczenia, promieniowanie UV, używki, stres itd. Antyoksydanty wspomagają regenerację skóry i zapobiegają powstawaniu uszkodzeń, które kumulując się, przyspieszają starzenie całego organizmu.

Najlepsze źródła wartościowych dla skóry antyoksydantów to:

  • nasiona chia,
  • kakao,
  • gorzka czekolada,
  • ryby,
  • zielona herbata,
  • jagody, jagody goji i acai,
  • czerwone wino,
  • buraki,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • aronia,
  • borówki.

O czym jeszcze warto pamiętać? Między innymi o:

  • koenzymie Q10, który opóźnia proces starzenia się skóry – zawierają go kiełki pszenicy, ryby i rośliny strączkowe,
  • miedzi – znajdziemy ją w ziarnach słonecznika i płatkach owsianych,
  • siarce – dobrym źródłem są jaja i mięso.

Nietrudno zauważyć, że za młody wygląd skóry odpowiada wiele różnych składników diety. Warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli planujemy np. intensywne odchudzanie. Restrykcyjne diety, które zakładają wyłączenie z posiłków dużej ilości niezbędnych składników odżywczych, nie są zdrowe ani dla skóry, ani dla całego naszego organizmu. Tylko zróżnicowana, zdrowa dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze zapewni nam zdrowy i młody wygląd na długie lata!

4.6/5 - (7 votes)