
13 marca 2018
Dieta i włosy. Jak to co jemy wpływa na ich kondycję?
Wypadanie włosów zawsze nas niepokoi – i tak powinno być. Jest to bowiem sygnał wysyłany przez organizm, że nie działa prawidłowo. Prawdopodobnie nie dostarczamy mu minimum koniecznych składników pokarmowych, a być może „katujemy” go dietą, nie bez powodu nazywaną „śmieciową”. Nawet, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej – nie powinniśmy rezygnować z zapewnienia sobie odpowiedniej ilości składników – takich jak: białko, dobrej jakości tłuszcze, witaminy i mikroelementy. W innym przypadku nie możemy liczyć na dobry wygląd włosów.
Dieta w znacznym stopniu wpływa na stan włosów – dieta rozumiana jako sposób odżywiania racjonalnego, oznaczającego konieczność zadbania nie tylko o to, co spożywamy, ale również to, z czego powinniśmy zrezygnować, jeśli chcemy doprowadzić nasz organizm do równowagi, a tym samym – wzmocnić m.in. włosy.
Spis treści
Czego unikać w codziennej diecie?
(jeśli chcemy wzmocnić organizm i wpłynąć pozytywnie na kondycję włosów?)
Nie liczmy na mocne, błyszczące, niełamliwe włosy, jeśli raczymy się tzw. śmieciową żywnością, do której zaliczamy wszelkiego rodzaju fast foody (frytki, hamburgery, hot-dogi, chipsy) oraz słodycze. Produkty te są wysoko przetworzone, a to oznacza olbrzymią ilość niezdrowych składników, takich jak: sól, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, niezdrowe tłuszcze utwardzone.
Włosom (i nie tylko) szkodzą również produkty z białych mąk, bogate w węglowodany proste, zamiast złożonych. O wiele lepszym wyborem jest pieczywo i inne wybory zbożowe – pełnoziarniste. Unikajmy również alkoholu, mocnej kawy i czarnej herbaty, które przyczyniają się do „wypłukiwania” z organizmu cennych minerałów.
Co ciekawe – chcąc poprawić stan włosów, powinniśmy omijać również niektóre warzywa – np. szpinak czy szczaw, obfitujące w szczawiany, utrudniające przyswajanie cennych dla kondycji włosów pierwiastków.
Najlepsza dieta dla pięknych włosów
Dieta, która będzie służyła włosom, powinna być zbilansowana, różnorodna i na tyle atrakcyjna dla naszych kubków smakowych, żebyśmy chcieli ją stosować ciągle.
Ta zasada dotyczy również diety odchudzającej – mimo mniejszej ilości kalorii musimy sobie dostarczyć odpowiednią ilość białka, witamin, szczególnie A, B, C i D oraz minerałów. Nie należy również zapominać o nienasyconych kwasach tłuszczowych Omega 3 (ryby morskie, olej lniany z pierwszego tłoczenia, siemię lniane).
Budulcem naszego ciała, w tym również włosów jest białko – bez odpowiedniej podaży pełnowartościowych aminokwasów, nie będziemy się mogli cieszyć zdrowymi, pięknymi włosami. Takie białko znajdziemy nie tylko w mięsie, ale również w jajkach oraz w roślinach strączkowych. Do diety dobrej dla włosów należy wprowadzić najlepszy nabiał (produkty z mleka fermentowanego – jogurt naturalny, kefir, maślankę) i wyjątkową roślinę, jaką jest amarantus.
Nie ma możliwości, by włosy były w dobrym stanie, jeśli poskąpimy im niektórych minerałów – w tym przede wszystkim: cynku, miedzi, żelaza, krzemu oraz jodu.
- Cynk zapewnia właściwe działanie keratyny. Bez odpowiedniej ilości cynku nie będą również prawidłowo pracowały gruczoły łojowe skóry głowy. Dobrym źródłem cynku są m.in.: ryby, wątroba, jaja, nasiona dyni i słonecznika, sezam, warzywa strączkowe.
- Miedź znajdziemy m.in. w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, w kakao. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest m.in. za wzrost włosów i zachowanie ich koloru.
- Brak żelaza skutkuje poważnymi konsekwencjami dla organizmu (m.in. anemią), co od razu jest zauważalne w kondycji włosów, są one słabe, łamliwe i wypadają. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, żółtku jaj, w kakao, kaszy gryczanej i jaglanej, brokułach, czy fasolce szparagowej.
- Krzem nie jest tak łatwo znaleźć w naszym pożywieniu, dlatego warto pamiętać o piciu herbatek ziołowych na bazie pokrzywy i skrzypu polnego, które zawierają wiele tego pierwiastka. Krzem odpowiada za szybszy wzrost włosów, redukuje też ich wypadanie.
- Kolejnym istotnym dla zdrowia włosów pierwiastkiem jest jod – dzięki niemu nie są one kruche i łamliwe. Krzem znaleźć można w rybach morskich i w owocach morza, a także w brokułach i w serze żółtym.
Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość minerałów w diecie nie należy zapominać również o spożywaniu dobrej jakości wody mineralnej.
Kolejny niezbędny składnik diety odpowiedniej dla zdrowych włosów to witaminy, w tym: witamina A, C, B i D3.
- Witamina A odpowiada za wzmacnianie mieszków włosowych – znajdziemy ją w żółtkach jaj, warzywach ciemnozielonych, marchewce, wątrobie i w rybach. Witamina C jest znana ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych – zapewnia młody wygląd włosów, nadając im świeżości i blasku. Zamiast sztucznej witaminy C – postawmy na bukiet owoców i warzyw, pełnych tej witaminy. Najlepiej spożywać je na surowo.
- Istotna jest też właściwa podaż witamin z grupy B, które „kondycjonują” w sposób naturalny włosy. Witaminy te są obecne zarówno w jajkach, kaszach, w roślinach strączkowych, jak i w drożdżach.
- Witaminę D3, pobudzającą odnowę włosów, znajdziemy w jajkach, rybach, jak i w fermentowanych produktach mlecznych. Musimy też zadbać o odpowiednią ekspozycję na słońce, dzięki któremu witamina ta się wydziela.
Artykuł powstał dzięki współpracy z firmą Wygodna Dieta.