Dieta, która odmładza skórę!

Co należy jeść, aby jak najdłużej utrzymać skórę w dobrej formie? Jakie są kluczowe elementy skutecznej diety przeciwzmarszczkowej? Sprawdź, co powinno się znaleźć w Twoim jadłospisie!

Woda

Woda jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych. Odwodniona skóra jest znacznie bardziej podatna na uszkodzenia i szybciej się starzeje. Aby utrzymać skórę w świetnej kondycji, warto przyjmować ok. 2,5 litrów wody dziennie. Im więcej czystej wody, tym lepiej – należy ograniczać słodzone soki, napoje, kawę i czarną herbatę. Te płyny nie sprzyjają młodemu wyglądowi cery. Dobrze jest również nawilżać skórę od zewnątrz przy pomocy kremów i balsamów nawilżających.

Fitoestrogeny

Za młody i zdrowy wygląd skóry odpowiadają między innymi estrogeny – żeńskie hormony płciowe. Jeśli produkcja estrogenów jest na wysokim poziomie, skóra jest jędrna, elastyczna, sprężysta i odporna na uszkodzenia. Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość tych hormonów, co jest jednym z czynników nasilających proces pojawiania się zmarszczek.

Najbardziej widoczne zmiany w kondycji skóry obserwujemy po okresie menopauzy, kiedy żeńskie hormony płciowe tracą na znaczeniu. Bywa, że kondycja skóry pogarsza się widocznie zaledwie w ciągu kilku lat. Fitoestrogeny, czyli hormony pozyskiwane z roślin, niejako „naśladują” działanie prawdziwych hormonów. Znajdziemy je w kremach, ale również w żywności. Między innymi właśnie dlatego w okresie menopauzy zaleca się jedzenie soi czy kapusty. W których produktach znajdziemy fitoestrogeny? Są to między innymi:

  • soja,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • marchew,
  • ciecierzyca,
  • sorgo,
  • kukurydza,
  • słonecznik,
  • siemię lniane.

Witamina C

Kolejnym ważnym z punktu widzenia diety odmładzającej składnikiem jest witamina C. Do prawidłowej syntezy kolagenu niezbędne są spore ilości tej witaminy. Warto dodać, że nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu wraz z moczem, dlatego produkty bogate w tę witaminę należy przyjmować regularnie, przez cały rok.

Zobacz także  Zapalenie mieszków włosowych - przyczyny, objawy, leczenie i fakty

dieta która odmładza skórę

Najwięcej witaminy C znajdziemy w:

  • papryce,
  • pomarańczy,
  • papai,
  • jarmużu,
  • brukselce,
  • brokułach,
  • czarnych porzeczkach,
  • kiwi,
  • truskawkach
  • kapuście,
  • mango,
  • cytrusach,
  • pomidorach.

Białka

Głównym materiałem budulcowym struktur odpowiadających za jędrność, elastyczność i młody wygląd skóry są białka. Jeśli w naszej diecie jest za mało białka, skóra nie może się prawidłowo regenerować i znacznie szybciej pojawiają się na niej zmarszczki. Dieta bogata w dobre źródła białka jest niezbędnym elementem profilaktyki przeciwzmarszczkowej.

Dobre źródła białka to przede wszystkim:

  • mięso,
  • ryby.

Kolagen

Kolagen również jest białkiem, ale warto poświęcić mu więcej miejsca. Dlaczego? To właśnie kolagen odpowiada za młody wygląd skóry. Tworzy włókna stanowiące rusztowanie skóry właściwej – najważniejszej z punktu widzenia profilaktyki anti-aging warstwy skóry. Jeśli brakuje kolagenu, skóra traci swoją naturalną podporę i zaczyna się „zapadać”, co jest widoczne właśnie w postaci zmarszczek.

Oczywiście nie ma mowy o tym, że kolagen z pożywienia powędruje wprost do naszej skóry. Trzeba jednak wiedzieć, że białka złożone są z rozmaitych aminokwasów. Jeśli dostarczymy organizmowi dokładnie tych aminokwasów, których są niezbędne do syntezy kolagenu, jest większa szansa na rzeczywiste przyspieszenie naturalnych procesów odnowy i regeneracji.

Źródła kolagenu to:

  • galaretki,
  • golonki,
  • podroby,
  • salceson.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są jednym z elementów bariery ochronnej skóry. Zapobiegają między innymi utracie wilgoci, a wiemy już, że odwodnienie skóry jest jednym z kluczowych czynników nasilających proces przedwczesnego powstawania zmarszczek. Niedobory NNKT sprawiają, że skóra staje się sucha, wiotka, jest bardziej narażona na podrażnienia, uszkodzenia i infekcje.

Warto zadbać o to, żeby w naszej diecie znalazły się produkty będące źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, np.:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • siemię lniane
  • oleje roślinne,
  • soja,
  • nasiona kukurydzy,
  • tofu,
  • zielonolistne warzywa,
  • awokado,
  • tłuste ryby morskie (np. makrela, śledzie, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk),
  • algi.
Zobacz także  Jak powstają przebarwienia? Czy można się ich zupełnie pozbyć?

Antyoksydanty

Ostatnim, ale wcale nie najmniej ważnym elementem diety przeciwzmarszczkowej są antyoksydanty, czyli składniki, które chronią skórę przed działaniem różnych szkodliwych czynników, takich jak: zanieczyszczenia, promieniowanie UV, używki, stres itd. Antyoksydanty wspomagają regenerację skóry i zapobiegają powstawaniu uszkodzeń, które kumulując się, przyspieszają starzenie całego organizmu.

Najlepsze źródła wartościowych dla skóry antyoksydantów to:

  • nasiona chia,
  • kakao,
  • gorzka czekolada,
  • ryby,
  • zielona herbata,
  • jagody, jagody goji i acai,
  • czerwone wino,
  • buraki,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • aronia,
  • borówki.

O czym jeszcze warto pamiętać? Między innymi o:

  • koenzymie Q10, który opóźnia proces starzenia się skóry – zawierają go kiełki pszenicy, ryby i rośliny strączkowe,
  • miedzi – znajdziemy ją w ziarnach słonecznika i płatkach owsianych,
  • siarce – dobrym źródłem są jaja i mięso.

Nietrudno zauważyć, że za młody wygląd skóry odpowiada wiele różnych składników diety. Warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli planujemy np. intensywne odchudzanie. Restrykcyjne diety, które zakładają wyłączenie z posiłków dużej ilości niezbędnych składników odżywczych, nie są zdrowe ani dla skóry, ani dla całego naszego organizmu. Tylko zróżnicowana, zdrowa dieta bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze zapewni nam zdrowy i młody wygląd na długie lata!